![]() |
Sık Kullanılanlara Ekle |
|
|||||||
| ALLAH (C.C) Yerlerin ve Göklerin Tek Hakimi Yüce Rabbimiz.. |
ALLAH (C.C) icinde Allah (c.c) Dilemedikçe Kimse Yardım Edemez konusu , Allah (c.c) Dilemedikçe Kimse Yardım Edemez "De ki: "Allah'ın dilemesi dışında kendim için yarardan ve zarardan (hiçbir şeye) malik değilim. Eğer gaybı bilebilseydim muhakkak hayırdan yaptıklarımı artırırdım ve bana bir ...
![]() |
|
|
LinkBack | Seçenekler | Stil |
|
|
#1 | ||
|
Bir adın kaldı bende...
|
Allah (c.c) Dilemedikçe Kimse Yardım Edemez
"De ki: "Allah'ın dilemesi dışında kendim için yarardan ve zarardan (hiçbir şeye) malik değilim. Eğer gaybı bilebilseydim muhakkak hayırdan yaptıklarımı artırırdım ve bana bir kötülük dokunmazdı. Ben, iman eden bir topluluk için bir uyarıcı ve bir müjde vericiden başkası değilim." (A'raf: 7/188) "Nuh: "Rabbim, gerçekten onlar bana isyan ettiler; mal ve çocukları kendisine ziyandan başka bir şeyi artırmayan kimselere uydular .Ve büyük büyük hileli düzenler kurdular. Ye dediler ki: 'Kendi ilahlarınızı bırakmayın; ne Vedd'i, ne Suva'yı, ne Yeğus'u, ne Yeuk'u ve nedeNesr'i." (Cin: 72/21-23) Allah (c.c) Dilemedikçe Kimse Yardım Edemez Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: Hiçbir şey yaratmayan, üstelik kendileri yaratılmış şeyleri mi (Allah'a) eş tutuyorlar? Halbuki, ibadetleri kimselerin, kendilerine ibadet edenlere yardım ye güçleri yetmez. Hatta onlar kendilerine bile yardım etmeye güç yetiremezler." (Araf: 7/191-192) Kurretü'l Uyun'da şöyle deniyor: "Allah (c.c.) bu ayetle müşrikler aleyhinde bir hüccet ortaya koymaktadır. Çünkü onlar Allah'ın (c.c.) yarattıkları şeyleri ibadette Allah'a (c.c.) ortak koşuyor ve onları şefaatçi ediniyorlar. Oysa ki Allah'ın (c.c.) yarattıklarını Allah'a (c.c.) ortak koşmak asla doğru değildir. Çünkü Allah (c.c), bunların onlara hiçbir şekilde yardımcı olamayacaklarını, buna güçlerinin yetmeyeceğini haber vermiştir. Zira kendisine dua edilen varlık kendisine bile yarar sağlayamaz. Böyle olunca başkalarına nasıl yardım edebilsin? Müşriklerin Allah'tan (c.c.) başkalarına yaptıkları ibadetler geçersiz ve batıldır. Çünkü Allah (c.c), bütün varlıkları kendisine ibadet etsinler diye yaratmıştır. Bu itibarla kul asla mabud olamaz. Madem ki bunların kendi adlarına bir menfaat sağlamaya güçleri yoktur, o halde başkalarına yararlı olmaları nasıl umulsun. İşte bu ve benzeri ayetler üzerinde çokça düşünmek gerekir." Tefsircilere göre bu ayette müşrikler hakkında büyük bir uyarı ve azarlama vardır. Çünkü onlar hiçbir şey yaratamayan, hatta kendileri de yaratılmış olan şeyleri Allah'a (c.c.) şirk koşuyorlar. Yaratılmış olan, hiçbir zaman ibadet açısından yaratıcısına ortak olamaz. Çünkü Allah (c.c) onları kendisine kullukta bulunsunlar diye yaratmıştır. Allah (c.c), bunların ne kendilerine yakaranlara ne de bizzat kendi kendilerine yardımları dokunmayacağını, bunların hiçbir şeye güçlerinin yetmediğini haber vermiştir. Şimdi bu müşrikler nasıl olur da, değil başkalarına, kendi kendilerine bile yardım etmeye güçleri yetmeyen bu şeylerden yardım bekleyebilirler? Bu, hiç mümkün mü? İşte bu, onların Allah'tan (c.c.) başkasına ibadet etmelerinin batıllığını ifade eden apaçık bir delildir. Nitekim bütün yaratılmışların vasfı budur. Bunlar melek, peygamber ve salih kimseler de olsalar böyledir? Nitekim yaratılmışların en şereflisi Rasulullah (s.a.v.) müşriklere karşı Rabbinden yardım isterken şöyle dua ediyordu: "Allah'ım! Benim destekleyenim, yardımcım sensin. Senin yardımınla saldırabilir, senin gücünle atılabilirim ve senin yardımınla savaşırım." (Ebu Davud, Cihad: 99.) Bu hadis tıpkı şu ayetteki hükümleri kapsamaktadır: "Onun dışında, hiçbir şeyi yaratmayan, üstelik kendileri yaratılmış olan, kendi nefislerine bile ne zarar, ne yarar sağlayamayan, öldürmeye, yaşatmaya ve yeniden diriltip yaymaya güçleri yetmeyen birtakım ilahlar edindiler." (Furkan: 25/3) "De ki: "Allah'ın dilemesi dışında kendim için yarardan ve zarardan (hiçbir şeye) malik değilim. Eğer gaybı bilebilseydim muhakkak hayırdan yaptıklarımı artırırdım ve bana bir kötülük dokunmazdı. Ben, iman eden bir topluluk için bir uyarıcı ve bir müjde vericiden başkası değilim." (A'raf: 7/188) "Nuh: "Rabbim, gerçekten onlar bana isyan ettiler; mal ve çocukları kendisine ziyandan başka bir şeyi artırmayan kimselere uydular .Ve büyük büyük hileli düzenler kurdular. Ye dediler ki: 'Kendi ilahlarınızı bırakmayın; ne Vedd'i, ne Suva'yı, ne Yeğus'u, ne Yeuk'u ve nedeNesr'i." (Cin: 72/21-23) Bu ayetler Allah'tan (c.c.) başkasına dua eden ve çağrıda bulunanların bu yaptıklarının batıllığını tüm yönleriyle ortaya koymakta yeter de artar bile. Allah'ın (c.c.) ihlas ve samimiyetle kendisine ibadet etme şerefini nasip ettiği, Allah'ı (c.c.) rab ve mabud olarak tanıyıp buna rıza gösteren, bir peygamber, salih kimse ya da abidin mabud olması hiç mümkün müdür? Halbuki şirkten menedilenler kendileridir. Allah (c.c.) şöyle buyuruyor: "Allah ile beraber başka bir ilaha tapma. O'ndan başka ibadete layık ilah yoktur. O'nun yüzünden başka her şey helak olucudur. Hüküm O'nundur ve siz O'na döndürüleceksiniz." (Kasas: 28/88) "Sizin Allah'tan başka taptıklarınız, Allah'ın kendileri hakkında hiçbir delil indirmediği, sizin ve atalarınızın adlandırdığı isimlerden başkası değildir. Hüküm, yalnızca Allah'ındır. O, kendisinden başkasına kulluk etmemenizi emretmiştir. Dosdoğru olan din işte budur, ancak insanların çoğu bilmezler." (Yusuf: 12/40) Allah (c.c.) peygamberleri olsun, salih kulları olsun veya diğer kulları olsun, hepsine yalnızca kendisine ibadet etmelerini ve kendisiyle birlikte başka birini ortak tutmamalarını emretmiştir. İşte bu, Allah'ın (c.c.) dinidir. Rasullerini bu dinle göndermiş, kitaplarını da bu din adına indirmiştir. Kulları için bu dine razı olmuştur. Bu ise İslam dininden başkası-değildir. Buhari'nin Ebu Hureyre'den rivayeti de böyledir. Cebrail'in (a.s) sualiyle ilgili rivayette, Cebrail: "İslam nedir ya Rasulullah?" diye sorduğunda, o (s.a.v.) şöyle demiştir: "İslam; Allah'a ibadet edip O'na hiçbir şeyi şirk koşmaman, beş vakit namazı kılman, farz olan zekatı vermen ve Ramazan orucunu tutmandır." (Buhari, İman: 1, Müslim, İman: 1.)
αğℓαѕαм ѕєѕιмι ∂υуαямıѕıηız , мıѕяαℓαяıм∂α ; ∂σкυηαвιℓιя мιѕιηιz , gözуαşℓαяıмα , єℓℓєяιηιzℓє ؟ вιℓмєz∂ιм şαякıℓαяıη вυ кα∂αя güzєℓ , кєℓιмєℓєяιηѕє кιƒαуєтѕιz σℓ∂υğυηυ вυ ∂єя∂є ∂üşмє∂єη öη¢є . вιя уєя ναя , вιℓιуσяυм ; нєя şєуι ѕöуℓємєк мüмкüη ; єρєу¢є уαкℓαşмışıм , ∂υуυуσяυм ; αηℓαтαмıуσяυм... ![]() © şafak!!! ™
| ||
|
|
|
YORGUN YÜREK İsimli üyenin bu mesajına teşekkür edenler:![]() |
SuSKuN (08-13-2008) |
| Sponsor Linkleri (Reklamlar) |
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Seçenekler | |